Matsuo Kenpu -sensei

Edesmennyt Matsuo Kenpu (Hiroshi) -sensei syntyi 10. toukokuuta 1903 (Meiji 36) Fukuokan läänissä Japanissa. Hän muutti Tokioon Taishô-kaudella ja asui Jokohamassa. Hän kuoli 82-vuotiaana 17. kesäkuuta 1985.

Matsuo-sensei liittyi jäseneksi Yûshinkan Honbuun (Nakayama Hakudo -sensein päädôjô) vuonna 1932 (Shôwa 7). Vuonna 1953 (Shôwa 28) hän sai 9. danin iaidoarvon Hakudo-senseiltä.

Budoa opettaessaan Matsuo-sensei ansaitsi elantonsa pitämällä majataloa Jokohaman Nishi-ku’ssa. Hän ei ollut täysipäiväinen budo-opettaja, mutta koska joku perheenjäsen saattoi hoitaa liiketoimintaa hänen poissaollessaan, hän löysi aina aikaa budon opetukselle. Hänen dôjôllaan opetettiin lukuisia budo- ja bujutsu-lajeja: kaikki bugei-ju-happan lajit (perinteiset 18 samuraitaitoa) uintia, ratsastusta ja jousiammuntaa lukuun ottamatta.

Matsuo-sensei oli aikanaan hyvin tunnettu Japanin budopiireissä. Hänestä on sanottu, että oli kovapäinen samurai, joka seurasi tiukasti perinteitä – ”kovempi kuin kivi”. Siksi hän kykeni oppimaan hyvin ”bugei ju happanin” ja ninjutsua. Hänen iso-isänsä oli sôjutsun (keihästaidon) opettaja Kurodan klaanissa Kyûshûlla.